Gazon sintetic pentru fotbal
Gazonul artificial este o suprafață din fibre sintetice făcută să arate ca iarba naturală. Cel mai des este folosit în arene pentru sporturi care au fost inițial sau sunt jucate în mod normal pe iarbă. Cu toate acestea, acum este folosit și gazonul rezidențial sau cu aplicații comerciale. Motivul principal este întreținerea – gazonul artificial rezistă utilizării intense, cum ar fi în sport și nu necesită irigare sau tundere. Stadioanele cu cupolă, acoperite și parțial acoperite pot necesita gazon artificial din cauza dificultății de a obține suficientă lumină solară pe iarbă pentru a rămâne sănătoase. Gazonul artificial are totuși dezavantajele sale: viață limitată și cerințe de curățare periodică.
Gazon sintetic pentru fotbal
Gazonul artificial a câștigat pentru prima dată o atenție substanțială în 1966, când a fost instalat în Astrodome din Huston, Texas. Produsul specific folosit a fost „Chem Grass”, dezvoltat de Monsanto și rebranduit ca AstroTurf; acest termen de atunci a devenit o marcă comercială generică pentru orice gazon artificial de-a lungul secolului al XX-lea.
Sistemele de gazon din prima generație (adică fibre scurte fără umplutură) din anii 1960 au fost în mare măsură înlocuite de sistemele de gazon de a doua generație și a treia generație. Sistemele de gazon sintetic din a doua generație
prezintă fibre mai lungi și umpluturi cu nisip, iar sistemele de generația a treia, care sunt cele mai utilizate pe scară largă astăzi, oferă umpluturi care sunt amestecuri de nisip și granule de cauciuc reciclat.
Gazon sintetic pentru fotbal
Gazonul artificial este unul dintre cele mai inovatoare produse ale care se potrivește în spații exterioare sau semi-deschise, balcoane, terase, terenuri sportive, curți sau chiar pe scări. Aspectul său natural îl recomandă persoanelor care nu au suficient de mult timp să se ocupe de un gazon natural sau care.
Avantajele gazonului artificial
Tehnologia actuală a dus la apariția celor mai sofisticate materiale din care se poate realiza acest tip de pardoseală, aspectul său fiind asemănător cu cel al ierbii naturale. Gazonul este plăcut și la atingere, nu doar la privit, iar variantele moderne se apropie din ce în ce mai mult de cele naturale. Pe lista avantajelor se mai numără montajul rapid și întreținerea ulterioară ușoară, faptul că nu consumă apă, nu produce noroi când plouă și nu e nevoie să fie stropit împotriva dăunătorilor sau buruienilor.
Cele mai folosite tipuri de gazon artificial
Gazonul sintetic este utilizat astăzi pentru stadioane și arene unde se practică fotbal, baseball, fotbal american, fotbal canadian, crichet, hochei pe teren, rugby, tenis, golf, curse auto.
Pe lângă gazonul utilizat în interes sportiv, pe suprafețe mari, unele dintre cele mai folosite modele sunt gazonul artificial pentru terasă sau mocheta din gazon artificial. Acestea pot înfrumuseța atât spațiile domestice, cât și cele comerciale de mici sau mai mari dimensiuni, creând o ambianță relaxată și reconfortantă.
În România cele mai folosite tipuri de gazon sintetic sunt:
- Gazonul pentru fotbal, cu o înălțime a firului cuprinsă între 40 și 60 mm, cu infill de nisip cuarțos și granule de cauciuc
- Gazonul multisport, cu o înălțime a firului de 20 mm, cu infill de nisip cuarțos
- Gazonul de tenis, cu o înălțime a firului de 12 – 14 mm, cu infill de nisip cuarțos și o densitate mai mare a firelor
- Gazonul decorativ pentru locuri de joacă, spații comerciale sau rezidențiale.